Antakya (antik kent)
Antakya’nın Roma ve Erken Bizans Dönemine ait haritası | |
Antioch Günümüz Türkiye’sinde Konumu | |
Konum | Hatay, Türkiye |
Yüzölçümü | 15 km2 (5,8 sq mi) |
Tarihçe |
---|
Pisidia Antiokhela Antik Kenti meyilli ve kısmen kayalıklı bir arazi üzerine kurulmuştur. Kuzey ve batısından Hisarardı yolu, güneydoğusundan ise Antiochos (Hisarardı Çayı) geçmektedir. Yamuk planlı olarak tanımlanabilen kentte Roma ve Bizans Dönemi’ne ait yapı kalıntıları bulunmaktadır.
Contents
- 1 Antakya’nın eski adı nedir?
- 2 Hataya neden Antakya denir?
- 3 Hatay Antakya aynı yer mi?
- 4 Hatay Antakya nerede?
- 5 Hatay Antakya Kürt mü?
- 6 Antakya yı kim fethetti?
- 7 Atatürk Hatay için ne dedi?
- 8 Antakya kaç yıl Fransız işgalinde kaldı?
- 9 Antakya Hristiyanlar için neden önemli?
- 10 Hatay’ın en güzel ilçesi hangisi?
- 11 Antakya neyi ile meşhur?
- 12 Hatay’ın en büyük ilçesi hangisi?
- 13 Antakya nasıl bir yer?
- 14 Antakya hangi illere yakın?
- 15 Antakya eskiden nereye bağlıydı?
- 16 Antakya Hatay ın ilçesi mi?
- 17 Hatay hangi Türk boyu?
- 18 Antakya ne zaman il oldu?
- 19 Hatay ve iskenderun aynı yer mi?
Antakya’nın eski adı nedir?
Seleukos´un babasının adına izafeten ‘Antiokheia’ adını verdiği bu yeni kent, Seleucus tarafından aynı adla kurulan 16 kentten biridir. Antakya diğerlerinden ‘Asi kenarındaki Antakya’ veya ‘Defne yakınındaki Antakya’ adlarıyla ayrılır.
Hataya neden Antakya denir?
1200’le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine tarihlenmektedir. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri’nin birleşerek Hattena Krallığı adını aldıkları bilinmekte, Hatay adının da buradan geldiği sanılmaktadır. Yöreye bu adı 1936’da Atatürk vermiştir.
Hatay Antakya aynı yer mi?
Antakya (Arapça: انطاكيّة, Anṭākye; Yunanca: Ἀντιόχεια, Antiohia), Hatay ilinin nüfus bakımından en büyük ilçesidir ve merkezidir. Yeni düzenlemeyle birlikte Antakya ve Defne Belediyesi olarak ayrılmıştır.
Hatay Antakya nerede?
Antakya, Hatay’ın ilçesidir. 2021 Antakya Nüfusu:393.634’dır. Antakya ilçesi kuzeyde Arsuz, Belen ve Kırıkhan, doğuda Reyhanlı, güneyde Altınözü ve Defne, batıda Samandağ ile komşudur.
Hatay Antakya Kürt mü?
Hatay nüfusu kozmopolit bir yapıya sahiptir. Kentin yerlileri arasında Türkler, Araplar, Kürtler, Hristiyan Araplar, Ermeniler bulunmaktadır. Hatay’ın çoğunluk nüfusunu Türkler oluşturmaktadır. İskenderun, Antakya, Dörtyol, Yayladağ, Reyhanlı, Erzin, Belen, Kırıkhan, Hassa ilcelerinde Türkler çoğunluktadır.
Antakya yı kim fethetti?
Antakya kalesi Bizans İmparatorluğu’dan Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı olarak bağımsızlığını ilan eden Kutalmışoğlu Süleyman Şah’in devletini genişletme politikasına uyarak 1082’de tüm Çukurova’yı ele geçirmesinden sonra Antakya’da 1084’te fethedilmişti.
Atatürk Hatay için ne dedi?
Atatürk, 1 Kasım 1936 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açış konuşmasında: “ Bu sırada, milletimizi gece gündüz meşgul eden başlıca büyük bir mesele, hakiki sahibi öz Türk olan, İskenderun — Antakya ve çevresinin mukadderatıdır. Bunun üzerinde ciddiyet ve kesinlikle durmaya mecburuz.
Antakya kaç yıl Fransız işgalinde kaldı?
Mondros Mütarekesi’nin hemen ardından düşman kuvvetleri tarafından ilk işgal edilen yer olan bölge, 20 yıl Fransız işgali altında kalmıştır.
Antakya Hristiyanlar için neden önemli?
Hıristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Hatay, aynı zamanda dört büyük patriklik merkezinden biridir. St. Simon Stylite Manastırı, Yayladağı Barleam Manastırı ve Keldağı Barleam Manastırı önemli manastırlarıdır. Hatay, Hristiyanların olduğu kadar, Müslümanların da önemli inanç merkezlerinden biridir.
Hatay’ın en güzel ilçesi hangisi?
Müthiş tarihi yapıların ve doğal güzelliklerin bulunduğu Antakya, gezilecek yerler bakımından Hatay’ın en zengin ilçesidir. Tarihi M.Ö. 300 yılına kadar dayanan Antakya’nın en ünlü 2 yeri St. Pierre Kilisesi ve Hatay Arkeoloji Müzesi’dir.
Antakya neyi ile meşhur?
Antakya Yöresel Lezzetleri
Hatay’ın en büyük ilçesi hangisi?
– Antakya; Hatay’ın en büyük ve merkez ilçesidir. Nüfusu, kayıtlara göre 389.377 olarak geçmektedir.
Antakya nasıl bir yer?
Burası hem Türkiye’nin hem de dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Bölgede yapılan araştırmalarda Milattan Önce 100 binlere kadar dayanan bulgulara rastlanmış. Antakya, Mısır’daki İskenderiye ve Roma ile birlikte dünyanın en eski şehirleri arasında geçer.
Antakya hangi illere yakın?
Hatay İli ülkemizin güneyinde, İskenderun körfezinin doğu kıyılarında yeralır. Batıdan Akdeniz, güney ve doğudan Suriye, kuzeybatıdan Adana, kuzeyden Osmaniye ve kuzeydoğudan Gaziantep ile çevrilidir.
Antakya eskiden nereye bağlıydı?
Antakya ve çevresi 1516 yılında Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında Osmanlı hâkimiyetine girdi. Osmanlı yönetiminde Antakya Halep eyaletine bağlı bir sancak ve bu sancağın merkezi idi. Sancak beyi tarafından yönetiliyor idi.
Antakya Hatay ın ilçesi mi?
Antakya Hatay ilinin nüfus bakımından en büyük ilçesi olarak bilinir ve merkez ilçelerinden bir tanesidir. Diğer merkez ilçesi Defne’dir.
Hatay hangi Türk boyu?
“Kuzey Suriye Türkmenleri” olarak da adlandırılan Bayır-Bucak Türkleri; Bayat, Avşar, Karakeçili, İsabeyli, Musabeyli, Elbeyli, Akar, Çandırlı, Sincar gibi boy ve aşiretlerinden oluşmaktadır.
Antakya ne zaman il oldu?
23 Temmuz 1939’da Pazar günü saat 11.40’ta yapılan Anavatana katılış töreninde, Antakya’da kışladan Fransız bayrağı indirilerek Türk Bayrağı çekildi. Böylece, Türkiye’nin 67’nci Vilayeti kurulmuş oldu. Hatay, I.
Hatay ve iskenderun aynı yer mi?
7 Temmuz 1939 tarihinde 3711 sayılı Kanunla Hatay Vilayeti kurulurken, Antakya, İskenderun, Kırıkhan, Yayladağı, Reyhanlı ve Hassa ilçelerinin yanı sıra Adana’ya bağlıyken Hatay’a bağlanan Dörtyol ilçesi de Hatay vilayetine dahil edilmiştir.