Mersin, Türkiye’nin bir ilidir. Dördü merkez ilçe olmak üzere 13 ilçesi vardır. Mersin Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde bulunan bir liman kentidir. Mersin Limanı Türkiye’nin en büyük limanları arasındadır.
Contents
- 1 Mersin Akdeniz’in hangi bölgesinde?
- 2 Mersin Iç Anadolu’da mı?
- 3 Mersin’in coğrafi özellikleri nelerdir?
- 4 Mersin’in eski adı nedir?
- 5 Mersin Doğu Akdeniz de mi?
- 6 Akdeniz Bölgesi neresidir?
- 7 Mersin’in yüzde kaçı Kürt?
- 8 Akdeniz bölgesinde kaç tane il vardır?
- 9 Mersin iklimi nedir?
- 10 Mersin iklim ve bitki örtüsü nedir?
- 11 Mersin Doğu mu Batı mı?
- 12 Mersin soyu nereden gelir?
- 13 Mersin neyi ile ünlü?
- 14 Mersinin en güzel ilçesi neresidir?
Mersin Akdeniz’in hangi bölgesinde?
Akdeniz Bölgesinde yer alan Mersin ili doğusunda Adana, batısında Antalya, kuzeyinde Niğde, Konya ve Karaman illeri, güneyinde ise Akdeniz ile çevrili olup, Taşlık Kilikya’nın tümünü ve Ovalık Kilikya’nın Berdan Çayı havzasını kaplar. Mersinden, karayolu ile Türkiye’nin her bölgesine ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır.
Mersin Iç Anadolu’da mı?
Orta Toros Dağları Mersin ilini İç Anadolu Bölgesinden ayırmaktadır. Mersin il sınırları içinde kalan en yüksek kesim Bolkar Dağları’ndaki Medetsiz Tepesi’dir (3599 m) Kuzeydoğudan, kuzeybatıya ve güneye doğru yükseklikler azalmaktadır.
Mersin’in coğrafi özellikleri nelerdir?
İl yüzölçümünün % 87’si dağlık, % 54’ü ormanlık arazidir. Mersin ili 36-37° kuzey enlemleri ve 33-35° doğu boylamları arasında bulunmaktadır. İlin kara sınırı 608 km, deniz sınırı 321 km olup, yüzölçümü 15.853 km²’dir.
Mersin’in eski adı nedir?
1924 yılında Mersin Adıyla Vilayet olmuş, 1933 yılında da Merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel adını almıştır. 28 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla İl’in ismi yeniden Mersin olmuştur.
Mersin Doğu Akdeniz de mi?
‘Doğu Akdeniz’in incisi’ Mersin havadan görüntülendi – Anadolu Ajansı
Akdeniz Bölgesi neresidir?
Akdeniz Bölgesi, Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu’nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur.
Mersin’in yüzde kaçı Kürt?
Bugün Mersin’in genel nüfusuna bakarsak %72 ile %77 arası bir Türk nüfusu mevcuttur. %15 ile 20 arası bir Kürt nüfus vardır. Az sayıda Arap Alevi nüfusu da mevcuttur.
Akdeniz bölgesinde kaç tane il vardır?
Akdeniz iklim tipi bu 8 ilin tamamında görülür. Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Mersin ve Osmaniye Akdeniz bölgesi sınırlarında bulunan iller arasındadır. 104 ilçeye sahip olan Akdeniz Bölgesi bu bakımdan, diğer bölgelerimizle kıyaslandığında orta sıralarda yer alır.
Mersin iklimi nedir?
Mersin ili ve çevresinde yaygın olarak tipik Akdeniz ikliminin etkisi görülür. Yazları kurak ve sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır.
Mersin iklim ve bitki örtüsü nedir?
Bitki örtüsü genellikle Akdeniz iklimine uyum sağlayan maki’dir. Defne, Yabani Zeytin, Keçi Boynuzu, Mersin, Zakkum, Böğürtlen ve Kuşburnu’dur. 100-1000 m. arasında Meşe, 100-1200 m. arasında Kızılçam, 1500 m. Karaçam ve 2000 m. yüksekliklerde Sedir ve Ardıç Ağaçları yer alır.
Mersin Doğu mu Batı mı?
Mersin coğrafi konumu gereği Türkiye’nin güneyinde olsa da, kültürü ile doğudan ve batıdan bolca iz taşır. Mutfağından, doğasından ve insanından bir parça tattığınızda, bu doğu – batı sentezinin damağınızda inanılmaz lezzetler bıraktığını görüyorsunuz.
Mersin soyu nereden gelir?
Bunlardan birincisi, civarda yetişen ve Akdeniz ikliminin tanıtıcı bir bitkisi olan Arapların da Hambales dedikleri Myrtus-Mersin ağacı nedeniyle bölgeye Mersin adı verildiğidir. İkincisi ise Mersin adının bu bölgede yaşayan “Mersinoğulları veya Mersinoğlu” adındaki bir Türkmen ailesinden geldiğini kabul eden görüştür.
Mersin neyi ile ünlü?
MERSİN’İN MEŞHUR LEZZETLERİ
Mersinin en güzel ilçesi neresidir?
doğal güzelliği, şehir gürültüsünden uzak olması, tarihi-turistik yerleri, denizi ve yaylalarından dolayı silifke’dir. ikinci sıraya ise memleketim erdemli’yi yazarım. eski yerleşim yeri olarak tarsus oldukça önemli güzellikleri barındırır.